Vstup
Registrovat
*
*
*
*
*

* Požadované pole

Vstup Zavřít
--- ---
Domů / Kustovnice čínská
A+ R A-

Kustovnice čínská

Recepty z Goji

Plody mají i v sušeném stavu světle červenou barvu - díky vysokému obsahu karotenoidů, jsou velké asi jako sušené hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Pro svoji příjemnou chuť se plody dají jíst i syrové. Můžete jimi posypat a vylepšit rýžovou, nebo krupičnou kaši, nebo je přidat do různých ovocných knedlíků a jablečného štrůdlu. Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí ke snídani. Skvělé je i přidávat kustovnici do ovocných koktejlů a šejků. Čínskou specialitou je příprava čaje z goji, podobně jako to my děláme s šípky. Kustovnici lze přitom sníst i po vyluhování. Kustovnice není příliš bohatá na ovocné cukry a proto si po vysušení nezachová měkkost jako třeba rozinky. Pokud vám jejich křupavá konzistence nevyhovuje, stačí do sáčku vložit čerstvý plátek jablka. Go Ji za den absorbují vlhkost a jsou měkké. Spolehlivě však změknou i po několika dnech, kdy je sáček otevřený - absorbují vlhkost ze vzduchu.

Kustovnice čínská

 

Rychlá ranní snídaně

Přísady:
300 g obilné kaše
4 lžíce kustovnice
2 lžíce rozinek
6 vlašských ořechů


Rozinky spaříme vařící vodou a propláchneme i kustovnici. Vyloupané vlašské ořechy nasekáme na drobné kousky, vše dáme do mísy a přisypeme obilnou kaši. Zalijeme takovým množstvím vařící vody, aby byly všechny součásti pod vodou, a pečlivě promícháme, aby se všechny složky dostatečně navlhčily. Přiklopíme a necháme stát 5 minut. Můžeme přisladit medem, třtinovou melasou, případně obohatit dalším sušeným či kompotovaným ovocem.

Osvěžující odvar

Klasický způsob přípravy je vařit asi jednu lžíci kustovnice (cca 9-10 g) ve 1/4 litru vody 5-10 minut a vývar i s bobulemi vypít a sníst.
Lihový výluh nesmrtelnosti

80 g plodů se vloží do 1 litru 40% lihu a nechá se 2 měsíce vyluhovat. Po této době lze přidat trochu medu a užívat 3 lžíce i s plody 2x denně nalačno.
Vývar z kustovnice s rybími medailonky

Přísady:
100 g rybích medailonků
10 g kustovnice
1 lžíce čínského vína
1 lžička andělikového prášku
4 ks houby shitake
600 ml kuřecího vývaru


Všechny přísady kromě rybích medailonků vaříme přibližně 5 minut. Rozehřejeme pařák a nalijeme do něj horký vývar se všemi přísadami. Jakmile začne vývar vřít, přidáme rybí medailonky.

Kustovnice s mletým masem

Přísady:
100 g kustovnice
500 g libového vepřového masa
100 g bambusových výhonků
30 g sádla
sůl a čínské víno na vaření
sezamový olej, škrob a sojová omáčka



Omyté a odblaněné vepřové maso nakrájíme na tenké proužky asi 3 cm dlouhé. Do stejné délky jako maso nakrájíme i bambusové výhonky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a vložíme do něj maso s bambusovými výhonky. Vše za stálého míchání rychle osmahneme. Zalijeme vínem, přidáme sojovou omáčku, sůl a opět mícháme. Poté vsypeme předem promytou kustovnici a opět několikrát promícháme. Dříve než odstraníme pánev z ohně, přidáme ještě několik kapek sezamového oleje.

Jidášovo ucho s kustovnicí ve woku

Přísady:
200 g jidášova ucha
20 g kustovnice
1 lžička nasekaného zázvoru
1 lžička medu
1 lžička čínského vína
2 lžíce hustého masového vývaru
1 lžíce oleje


Jidášovo ucho blanžírujeme doměkka v horké vodě. Dále rozpálíme ve woku olej a všechny složky za stálého míchání rychle osmažíme.

Čerstvá a sušená kustovnice

Čerstvou i sušenou kustovnici je možno jíst i samotnou, stejně jako v kombinaci s ořechy a jiným sušeným ovocem ve formě griliáše.

Dochucování čajů
Kustovnice se přidává také do čajů. Plody se nechají vyluhovat cca 15 minut. I takto použité plody lze následně konzumovat.

Kuře na kustovnici

Přísady:
jedno malé kuře
4 lžíce kustovnice
sůl, voda


Kuře omyjeme a vložíme do pekáče. Posolíme a posypeme kustovnicí, podlijeme horkou vodou. Pečeme dozlatova, přičemž ke konci pečení můžeme podlévat a polévat kuře vývarem.


Další recepty

Pro svou jemnou chuť a účinky je kustovnice častou součástí kulinářských receptů čínské kuchyně, přidává se také do zeleninových vývarů a polévek. Je například součástí polévky na posílení ledvin, která dále obsahuje bílou ředkev, jidášovo ucho a vepřové ledviny. Na 1 litr této polévky se používá hrst kustovnice. Často se také používá rýžová kaše s kustovnicí, tato kaše posiluje játra.
Obecné zásady přípravy jídel s bylinkami a zeleninou

Během vaření by plody neměly přijít do kontaktu s kovem, proto je zapotřebí vařit je ve skleněných, keramických či porcelánových nádobách. Rovněž je třeba používat veškerá míchátka, sítka a další kuchyňské náčiní ze dřeva, skla či plastu.