Vstup
Registrovat
*
*
*
*
*

* Požadované pole

Vstup Zavřít
--- ---
Domů
A+ R A-

Kustovnice čínská "Goji"

Během vaření by plody Kustovnice neměly přijít do kontaktu s kovem, proto je zapotřebí vařit je ve skleněných, keramických či porcelánových nádobách. Rovněž je třeba používat veškerá míchátka, sítka a další kuchyňské náčiní ze dřeva, skla či plastu. Obecné zásady přípravy jídel s bylinkami a zeleninou kuře omyjeme a vložíme do pekáče. Posolíme a posypeme Kustovnicí, podlijeme horkou vodou. Pečeme dozlatova, přičemž ke konci pečení můžeme podlévat a polévat kuře vývarem.

celkově tonizující pokrm
sůl, voda
4 lžíce Kustovnice
jedno malé kuře

Kuře na Kustovnici

Rozinky spaříme vařící vodou a propláchneme i Kustovnici. Vyloupané vlašské ořechy nasekáme na drobné kousky, vše dáme do mísy a přisypeme obilnou kaši. Zalijeme takovým množstvím vařící vody, aby byly všechny součásti pod vodou, a pečlivě promícháme, aby se všechny složky dostatečně navlhčily. Přiklopíme a necháme stát 5 minut. Můžeme přisladit medem, třtinovou melasou, případně obohatit dalším sušeným či kompotovaným ovocem.
lehce stravitelný a zdraví prospívající pokrm
6 vlašských ořechů
2 lžíce rozinek
4 lžíce kustovnice
300 g obilné kaše


Jidášovo ucho s Kustovnicí

ve woku 80g plodů se vloží do 1 litru 40% lihu a nechá se 2 měsíce vyluhovat. Po této době lze přidat trochu medu a užívat 3 lžíce i s plody 2x denně nalačno. Lihový výluh nesmrtelnostiKlasický způsob přípravy je vařit asi jednu lžíci Kustovnice (cca 9-10 g) ve 1/4 litru vody 5-10 minut a vývar i s bobulemi vypít a sníst.Osvěžující odvar Kustovnice se přidává také do čajů. Plody se nechají vyluhovat cca 15 minut. I takto použité plody lze následně konzumovat. Dochucování čajů čerstvou i sušenou Kustovnici je možno jíst i samotnou, stejně jako v kombinaci s ořechy a jiným sušeným ovocem ve formě griliáše. Čerstvá a sušená Kustovnice. Zde je několik užitečných receptů, jimiž můžete zpestřit a výrazně obohatit svou každodenní stravu:Plody mají i v sušeném stavu světle červenou barvu - díky vysokému obsahu karotenoidů, jsou velké asi jako sušené hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Pro svoji příjemnou chuť se plody dají jíst i syrové. Můžete jimi posypat a vylepšit rýžovou, nebo krupičnou kaši, nebo je přidat do různých ovocných knedlíků a jablečného štrůdlu. Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí ke snídani. Skvělé je i přidávat kustovnici do ovocných koktejlů a šejků. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme s šípky. Kustovnici lze přitom sníst i po vyluhování. Kustovnice není příliš bohatá na ovocné cukry a proto si po vysušení nezachová měkkost jako třeba rozinky. Pokud vám jejich křupavá konzistence nevyhovuje, stačí do sáčku vložit čerstvý plátek jablka. Go Ji za den absorbují vlhkost a jsou měkké. Spolehlivě však změknou i po několika dnech, kdy je sáček otevřený - absorbují vlhkost ze vzduchu. Recepty z Goji Pro dosažení blahodárných účinků je doporučeno konzumovat 10 až 30 gramů kustovnice čínské denně. Plody kustovnice lze konzumovat jako sušené ovoce či je použít k přípravě lahodného čaje. Výborně se hodí i do polévkových vývarů, rýže, salátu, ale i do koláčů, zákusků apod. Záleží jen na Vaší fantazii…

Příprava Námi nabízená Kustovnice čínská pochází z oblasti Ning-Xia, kde je pěstována v souladu s principy udržitelného rozvoje a ekologického zemědělství. Díky ideálním klimatickým podmínkám zde plody Kustovnice obsahují prokazatelně nejvyšší množství účinných látek. Po staletí je především tento původní druh goji využíván k léčebným účelům v tradiční čínské medicíně. Poté, co proběhne sběr, jsou plody přirozenou cestou sušeny na slunci a poté jsou pečlivě a za přísného hygienického dozoru baleny přímo v místě svého původu. Díky tomu do sebe goji nemají čas nasát vlhkost ze vzduchu, jako je tomu u běžně vážené Kustovnice. Tím se zamezí zvětšení a změknutí plodu, a tím pádem i nabytí větší váhy během transportu, popřípadě i kontaktu s bakteriemi a plísněmi. Záruka exkluzivní kvality

Jasně červená barva napovídá, že plody Kustovnice čínské představují jeden z nejbohatších přírodních zdrojů karotenoidů mezi které patří například i betakaroten. Goji také obsahují pro zdraví nezbytné vitamíny C, B1, B2, B6 a E, dle 18 druhů aminokyselin, včetně všech esenciálních aminokyselin, a až přes dvacet důležitých stopových prvků (např. zinek, selen, železo, vápník atd.). Rovněž je třeba upozornit na vysoký obsah lycium polysacharidů - výjimečně silných antioxidantů. Kustovnice čínská (goji) je již po staletí považována v tradiční čínské medicíně za nenahraditelný doplněk strav

Kustovnice čínská Goji - každodenní porce zdraví