Vstup
Registrovat
*
*
*
*
*

* Požadované pole

Vstup Zavřít
--- ---
Domů / Bílé čaje
A+ R A-

Bílé čaje

Obsahují správné množství ochmýřených, dosud nerozvinutých tipsů spojených s několika nedorostlými lístky.

Dříve se bílý čaj získával z divokých čajových stromů, ty se dnes daří pěstovat ve formě zákrsků. Po nasbírání se lístky nechají zavadnout a přetřásáním na platech se mírně pomačkají. Tím se naruší buněčné membrány, to vede ke slabé oxidaci, brzy přerušené propařením či sušením.

Lístky bílého čaje se nezavinují ani netvarují. Slavné jsou čaje typu Jin čen, obsahující až tři centimetry dlouhé stříbřitě ochmýřené pupeny, svým tvarem připomínají jehličky. Poskytují bledě zelený až žlutý čaj nasládlé chuti. Někdy se jehličky svazují do tzv. čajového květu, jenž po spaření na dně konvičky či šálku vytvoří zajímavý útvar připomínající květ naší pampelišky. Z kratších výhonků se dělají čaje Paj mu-tan a Šou mej, ty zároveň obsahují i dva nezavinuté přilehlé lístky, jež jim dodávají výraznější chuť.


Bílý čaj se pěstuje výhradně v Číně a je určen pro čajové labužníky.